Cursus Natuurlijk Moestuinieren – Delft

Vanaf april 2020 start de cursus Natuurlijk Moestuinieren.

Wil je je tuin, balkon of buurttuin eetbaar maken op een manier die respect heeft voor de natuur? Dan geeft deze cursus je hiervoor de praktische en theoretische basis. De cursus is zeven bijeenkomsten, in april, mei en juni. In deze cursus leer je wat permacultuur is en hoe je het kan toepassen in je eigen leefomgeving. Je leert de principes en uitgangspunten en hoe je hier in je eigen huis en tuin mee om kan gaan.

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een ontwerpmethode die zijn inspiratie haalt uit de natuur om leef- en werkomgevingen te ontwerpen die de diversiteit, de stabiliteit en de veerkracht vertonen van natuurlijke ecosystemen. Met permacultuur kan je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn goed is vol te houden.

Cursus

De cursus Natuurlijk Moestuinieren richt zich vooral op eetbaar groen in je eigen huis en tuin. De andere gebieden van permacultuur worden alleen heel kort behandeld. We bekijken vooral hoe je verschillende soorten planten kunt gebruiken om je permacultuursysteem op te bouwen en te versterken. Hoe verbeter je bijvoorbeeld de bodem, welke planten versterken elkaar, hoe zorg je voor een balans in je tuin en hoe stapel je planten in ruimte en tijd. Ook praktische zaken als zaaien en oogsten komen aan bod. Daarnaast bespreken we iedere bijeenkomst de uitdagingen die jij in je tuin tegen komt en worden ideeën aangereikt om hier mee om te gaan.

Ook zullen we daadwerkelijk in permacultuurtuinen gaan kijken.

De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten in Delft. De locatie is Koornmarkt 48F. Er zijn zes theorielessen en een excursie. De cursus wordt gegeven door Rutger Spoelstra. Rutger is architect en permacultuurontwerper en heeft veel ervaring met doceren.

De opbouw van de lessen op maandavond 20.00-21.30 uur is als volgt:

6 april: Zaaien

20 april: Planten

11 mei: Bodem

18 mei: Compost

25 mei: Microklimaat

8 juni: Natuurlijk plaagbeheer

De excursie is op een nader te bepalen zaterdag van 13.00-16.00 uur.

Kosten: € 125,00 incl.btw (inclusief koffie, thee en (digitaal) cursusmateriaal).

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 15. Je kunt je aanmelden via groen@groenkracht.nl. Je aanmelding wordt definitief als je betaling binnen is.